Projekts “Treniņu laukuma izveide personām ar mobilitātes traucējumiem”

Vēlamies Jūs iepazīstināt ar Centra ,,Vaivari’’ attīstības fonda projektu ,,Treniņu laukuma izveide personām ar mobilitātes traucējumiem’’

NRC ,,Vaivari’’ ir lielākais rehabilitācijas centrs valstī, kurā pēc slimībām un traumām ik gadu stacionārā rehabilitējas 5,5 tūkstoši pacientu ar funkcionēšanas traucējumiem, no kuriem daudzi jau ir, vai pirmo reizi nokļūst riteņkrēslos vai izmanto citus pārvietošanās palīglīdzekļus un ir ar ierobežotām fiziskām un socializācijas iespējām. Pēc aptuveniem aprēķiniem NRC Vaivaros katru gadu apmācība nepieciešama 200 pacientiem. Valsts finansējums sedz pacientu rehabilitāciju NRC ,,Vaivari’’, bet neparedz ieguldījumu šo cilvēku tālākai integrācijai sabiedrībā, īpaši praktiskajai apmācībai, lai cilvēki iemācītos droši pārvietoties ratiņkrēslā pilsētvidē vai lauku vidē. Saskaroties ar šo problēmu, kā arī redzot pasaules praksi šī jautājuma risināšanā, Fonds ir uzsācis projekta ,,Treniņu laukuma izveide personām ar mobilitātes traucējumiem’’ nepieciešamā finansējuma piesaistīšanu.

Cilvēkiem ar kustību traucējumiem bieži riteņkrēsls ir vienīgais pārvietošanās veids. Riteņkrēsls kā ikdienas pārvietošanās līdzeklis ir gan bērniem, gados jauniem kā arī veciem cilvēkiem. Mācīties lietot riteņkrēslu ir kā no jauna mācīties staigāt. Riteņkrēsla lietošana iekštelpās parasti ir vienkārši apgūstama, taču ar grūtībām pacienti saskaras lietojot riteņkrēslu ārpus telpām. Nepieejama vide, apmales,  dažādas virsmas , kāpnes ir tās lietas, kas ierobežot ikdienas aktivitāšu veikšanu un izolē cilvēku no ārpasaules, jo tajā vienkārši nespēj funkcionēt.

Jau šobrīd VSIA NRC “Vaivari”, ņemot piemēru no ārzemju rehabilitācijas centriem, kā piemēram Hāpsalas, Barselonas u.c. rehabilitācijas centriem, rehabilitācijas centriem ASV, Kanādā, Norvēģijā, ergoterapeiti kopā ar fizioterapeitiem ir uzsākuši riteņkrēslu lietošanas prasmju apmācību, lai veicinātu pacientu neatkarību. Šobrīd telpu un aprīkojuma trūkuma  dēļ šīs apmācības ir ļoti ierobežotas, cenšoties pielāgot esošos resursus.

Ir zinātniski pierādīts, ka pacienti, kuri ir neatkarīgi riteņkrēslā ir neatkarīgāki arī ikdienas aktivitātēs un labāk var iekļauties darba tirgū. Šādiem pacientiem arī samazinās nepieciešamais aprūpes līmenis un viņi kļūst neatkarīgāki un var dzīvot cieņpilnu dzīvi.

Treniņu laukuma  projekts ir izveidots pamatojoties uz Kanādas speciālistu izstrādāto riteņkrēslu vadīšanas prasmju apguves programmas vadlīnijām un ņemot vērā NRC Vaivaru pieredzējušo speciālistu un ceļu būves inženieru ieteikumus. Tāds treniņu laukums būs pirmais Latvijā un salīdzinot ar Haapsalu esošo, vistuvākais reālajai situācijai dabā. Būvniecības ieceri ir izstrādājuši SIA Tomus ceļu inženieri Valdis Polmanis un Artūrs Zirnis.

Riteņkrēslu treniņa laukumu varēs izmantot NRC Vaivari pacienti un  jebkurš cits riteņkrēsla lietotājs !

Realizējot šo projektu mēs kopīgi parūpētos par tiem, kuriem šajā dzīvē nav paveicies, lai cilvēki, kuri savu ikdienu ir spiesti pavadīt riteņkrēslā, kļūtu neatkarīgāki, varētu ikdienā patstāvīgi pārvietoties ārpus dzīvojamās telpām un varētu dzīvot  pilnvērtīgu dzīvi.

Plānotās projekta izmaksas ir 36 tūkstoši eiro. Ģenerālsponsors sedz daļu no šī projekta, bet vēl nepieciešami 16 tūkstoši eiro.

Lūdzam rast iespēju piedalīties šī projekta atbalstīšanā ar savu ziedojumu. No savas puses piedāvāsim publicitātes pasākumus, kā arī izvietosim informāciju par projekta atbalstītājiem  izveidotā laukuma teritorijā.

 

Konts ziedojumiem: LV79UNLA0050022719060
Ulrika Eistreiķe
Fonda valdes priekšsēdētāja
26391015
ueistreike@gmail.com